Preventieve operatie opties

Preventieve operatie

Er zijn verschillende mogelijkheden voor een preventieve amputatie van de borsten. Maar dit betekent niet dat iedere vrouw dezelfde mogelijkheden heeft. Dit heeft te maken met meerdere factoren:

  • Huidtype
  • Wens van de eventuele nieuwe borsten
  • Bouw van het lichaam en wens van de eventuele techniek van de operatie
  • Leeftijd
  • Heeft de vrouw wel of geen borstkanker gehad

Als je bovenstaande factoren even opzij legt houd je de volgende opties over:

  • Preventieve amputatie zonder reconstructie
  • Preventieve amputatie met reconstructie door middel van expanders en protheses
  • Preventieve amputatie met direct reconstructie van protheses
  • Preventieve amputatie met reconstructie van lichaamseigen weefsel (vanuit billen of buik of rug of combinatie van)
  • Preventieve amputatie met reconstructie van lipofiling (dit is in studieverband)

Hieronder een meer gedetailleerde uitleg wat welke operatie inhoudt. Ik heb zelf de bovenste drie operaties gehad (hoe dan, want je kan niet 3x iets preventief amputeren, nee dat klopt – Cup C, Cup nee, Cup B geeft je hier meer uitleg over).

Preventieve amputatie zonder reconstructie

Hierbij wordt al je borstweefsel weggehaald en worden er geen nieuwe borsten gerealiseerd. Oftewel, op het moment dat je uit je narcose zal ontwaken ben je plat en heb je geen borsten meer. Je hebt als het goed is van te voren met je plastisch chirurg besproken waar de littekens zullen komen, na enkele weken ben je fysiek gezien weer goed op de been.

Preventieve amputatie met reconstructie door middel van expanders en protheses

Je borstweefsel wordt middels een operatie weggehaald en tijdens diezelfde operatie worden er expanders geplaats. Deze expanders worden in sommige gevallen al direct een beetje gevuld met zoutwateroplossing terwijl je nog geopereerd wordt. Maar het kan ook zo zijn dat ze dit pas een aantal weken na je operatie doen. Je zal dus gedurende een aantal weken regelmatig naar het ziekenhuis terug moeten voor het vullen van de expanders. Dit gebeurt met een nogal angstaanjagende grote naald, maar omdat je gevoel grotendeels weg is in je huid voel je van de prik vrij weinig. Wel voel je vanuit je borsten druk opkomen omdat zowel je borstspier (indien de expander achter je borstspier wordt geplaatst) en je huid worden opgerekt. Dit wordt herhaald totdat het gewenste volume is bereikt, of totdat je lichaam aangeeft; tot hier en niet verder. Het kan dus zomaar zo zijn, dat je liever nog wat groter had gewild, maar dat dit helaas niet mogelijk is. Bereid jezelf hier goed op voor.

Na het vullen van de expanders komt er een periode van rust en herstel. Je lijf moet wennen aan de nieuwe grootte van je borsten en hierna zal je opgeroepen worden voor een wisseloperatie.

Tijdens deze wisseloperatie worden je expanders verwijderd en je definitieve protheses geplaatst. Vooraf bespreek je met je plastisch chirurg, welk model prothese geschikt is voor jou (je hebt druppel en rond) en welke maat zij terugplaatsen. Dit wijkt soms af van de hoeveelheid CC je hebt in je expanders.

Na de wisseloperatie volgt een nieuwe periode van herstel en zal je wekelijks zien dat je borsten nog continue veranderen. Je hoeft niet te schrikken indien je nog deuken ziet, de huid nog niet optimaal is hersteld etc. Het verandert echt nog weken en zelfs maanden lang.

Indien je echt niet tevreden bent, kan je altijd terug naar je plastisch chirurg gaan om te kijken of er een hersteloperatie mogelijk is. Vraag jezelf wel altijd af; is het risico van een nieuwe operatie kleiner dan het eventueel gewenste effect op de borsten? Soms is het ook iets psychologisch, wat echt gewoon meer tijd nodig heeft om te verwerken en te accepteren.

In het kort:

  1. Operatie 1 is verwijderen van borstweefsel en plaatsen van expanders
  2. Expanders gedurende een X aantal weken vullen
  3. Operatie 2 is verwijderen van expanders en plaatsen borstprotheses
  4. Herstellen en indien nodig een (kleine) hersteloperatie

Preventieve amputatie met directe reconstructie van protheses

Je borstweefsel wordt middels een operatie weggehaald en tijdens diezelfde operatie worden er direct protheses geplaatst. Je bespreekt voorafgaand met je plastisch chirurg welke protheses je graag zou willen en welke mogelijk zijn voor jou. Denk hierbij aan het aantal CC en welke vorm; druppel of rond.

Bedenk je wel, dat het altijd kan dat er tijdens de operatie blijkt dat wellicht een andere maat beter past. Vaak hebben ze meerdere maten voorhanden, maar dit zou besproken moeten zijn voorafgaand aan de operatie.

Na de operatie heb je uiteraard bijzonder veel pijn, want het voelt oprecht alsof er een vrachtwagen met 10 olifanten over je heen is gereden. Maar na enkele dagen vermindert de pijn en merk je dat je iets beweeglijker durft te worden. Hier vind je tips die het leven voor en na je operatie iets makkelijker maken.

Ook bij deze operatie is het herstel vrij lang en vrij onvoorspelbaar. Sommige hangen na 8 weken alweer in de trapeze, waar andere vrouwen merken dat zij aan kracht hebben ingeleverd. Dit zijn allemaal zaken die zo verschillend kunnen zijn dat je bijna geen enkel traject kan vergelijken met elkaar.

Je borsten zullen na de operatie nog wekenlang veranderen, gun jezelf ook deze tijd om aan je nieuwe borsten te wennen.

Indien je echt niet tevreden bent, kan je altijd terug naar je plastische chirurg gaan om te kijken of er een herstel operatie mogelijk is. Vraag jezelf wel altijd af; is het risico van een nieuwe operatie kleiner dan het eventueel gewenste effect op de borsten? Soms is het ook iets psychologisch, wat echt gewoon meer tijd nodig heeft om te verwerken en te accepteren.

In het kort:

  1. Operatie 1 is verwijderen van borstweefsel en plaatsen borstprotheses
  2. Herstellen en indien nodig een (kleine) hersteloperatie

Preventieve amputatie met lichaamseigen weefsel (vanuit billen, buik, rug of combinatie van)

Omdat ik zelf geen ervaring heb met deze methodes, is het niet aan mij om hier op dezelfde manier mee om te gaan als bovenstaande. Hieronder heb ik vanuit goede bronnen (ziekenhuizen) de uitleg verzameld van verschillende opties met betrekking tot lichaamseigen weefsel.

Borstreconstructie met DIEP-flap methode

https://www.antoniusziekenhuis.nl/borstreconstructie-met-diep-flap-methode

Borstreconstructie met ‘rugspiermethode’

https://www.asz.nl/breastclinic/borstkanker-wat-nu/borstreconstructie/borstreconstructie-met-de—rugspiermethode-/#:~:text=Als%20de%20grote%20borstspier%20tijdens,maken%20van%20een%20nieuwe%20borst.

Borstreconstructie met binnenkant bovenbeen (PAP-flap)

https://www.radboudumc.nl/patientenzorg/behandelingen/borstreconstructie/borstreconstructies/pap-lap/wat-is-een-pap-lap