BRCA1 informatie

Een BRCA1 mutatie, wat is dat?

De aanleg om borstkanker, eierstokkanker en eileiderkanker te krijgen kan erfelijk zijn. Je erft deze aanleg van 1 van je ouders. Er zijn 2 genen bekend die een afwijking kunnen hebben met erfelijke aanleg als gevolg: BRCA1- en BRCA2. Een afwijking in een gen wordt ook wel een mutatie genoemd.

Ik heb deze mutatie, wat houdt dat in?

Ieder mens heeft BRCA-genen. Als er een fout in een BRCA-gen zit, heb je een hoger risico op borst- en eierstokkanker. Zo’n fout wordt ook wel ‘genmutatie’ genoemd. Als één van je ouders een BRCA-genmutatie heeft, heb je vijftig procent kans om deze te erven.

Hoe vaak komt het voor? En kan ik het doorgeven?

Ongeveer 5% van de vrouwen met borstkanker heeft een erfelijke vorm van borstkanker, bijvoorbeeld door een mutatie in het BRCA1-gen of in het BRCA2-gen.

Zowel mannen als vrouwen kunnen drager zijn van een BRCA1-mutatie en deze doorgeven. Kinderen van een ouder met een BRCA1-mutatie hebben ieder een kans van 50% (1 op 2) om deze mutatie te erven. Dit geldt voor zowel zonen als dochters.

DNA laten testen op de mutatie

Met een DNA-onderzoek kunnen we afwijkingen in het BRCA1- en BRCA2-gen opsporen.

Doormiddel van het afnemen van bloed, kunnen ze dit nagaan. Dit onderzoek duurt ongeveer 6 weken.

Je kan je via de huisarts door laten verwijzen naar het ziekenhuis om dit onderzoek te laten plaatsvinden. 

Bronnen voor bovenstaande informatie en ook voor aanvullende informatie

https://www.kanker.nl/erfelijkheid-en-kanker

https://www.borstkanker.nl/medische-informatie/speciaal-voor/erfelijke-aanleg-voor-borstkanker

https://www.radboudumc.nl/afdelingen/genetica/wat-wij-doen/erfelijkheidsadvisering/erfelijke-aandoeningen/erfelijke-kanker/erfelijke-borstkanker-en-eierstokkanker/erfelijkheidsonderzoek-en-de-dna-test/hoe-vaak-komt-erfelijke-borstkanker-voor